Rotumääritelmä

FCI (kansainvälinen koiranjalostusliitto)  hyväksyi valkoisen kääpiösnautserin omaksi rodukseen v.1983.


Yleisvaikutelma

Pieni,  voimakas,  mieluummin tanakka kuin solakka,  karkeakarvainen ja tyylikäs,  snautserin pienoiskuva ilman kääpiömäisiä piirteitä.

Tärkeitä mittasuhteita
Neliömäinen rakenne;  säkäkorkeus suunnilleen sama kuin rungon pituus;  pään kokopituus (kirsun kärjestä niskakyhmyyn) on puolet selän pituudesta (säästä hännäntyveen).

Käyttäytyminen/ luonne
Luonteenominaisuudet vastaavat snautserin luonnetta ja korostuvat pienessä koirassa temperamentikkaana käyttäytymisenä.  Älykkyys,  pelottomuus,  sitkeys ja valppaus tekevät kääpiösnautserista miellyttävän koti-,  vahti- ja seurakoiran,  joka soveltuu pieneenkin asuntoon.

PÄÄ
Kallo-osa
Voimakas ja pitkä;  niskakyhmy ei ole korostunut.  Pään tulee olla suhteessa koiran vahvuuteen.  Kallo on tasainen,  poimuton ja yhdensuuntainen kuonon ylälinjan kanssa.

Otsapenger
Kulmakarvojen ansiosta otsapenger on selvästi erottuva.

Kirsu
Täyteläinen ja aina musta

Kuono-osa
Tylppäkärkisen kiilan muotoinen;  kuononselkä on suora

Huulet
Mustat,  tiiviit ja kiinteästi leukojen myötäiset.  Suupielet ovat tiiviit.

Leuat / Hampaat / Purenta
Ylä-ja alaleuka ovat vahvat. Täydellinen,  voimakkaasti kehittynyt ja tiiviisti sulkeutuva leikkaava purenta (hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta);  hampaat ovat puhtaan valkoiset.  Poskilihakset ovat voimakkaat,  mutta liian kehittyneet poskipäät eivät saa vaikuttaa pään muotoon,  joka parran kanssa muodostaa suorakaiteen.

Silmät
Keskikokoiset,  soikeat,  eteenpäin suuntautuneet,  tummat ja ilmeeltään eloisat.  Silmäluomet ovat tiiviit.

Korvat
Taittokorvat;  ylösliinnittyneet,  V:n muotoiset;  korvan sisäreuna on poskenmyötäinen.  Korvat ovat taittuneet eteenpäin ohimonmyötäisesti,  yhdenmukaisesti ja yhdensuuntaisesti,  taitekohta ei ole kallolinjaa korkeammalla.

KAULA
Lihaksikas,  kaunislinjainen,  sulavasti säkään liittyvä ja tyvestään voimakas.  Jalosti kaareutunut,  tyylikäs ja koiran vahvuuteen sopiva.  Kaulanahka on tiivis ja poimuton.

RUNKO
Ylälinja
Säästä lähtien loivasti taaksepäin laskeva.

Säkä
Ylälinjan korkein kohta.

Selkä
Vahva,  lyhyt ja tiivis.

Lanne
Lyhyt,  vahva ja syvä.  Etäisyys viimeisetä kylkiluusta lantioon on lyhyt,  minkä ansiosta koira vaikuttaa tiiviiltä.

Lantio
Hieman pyöristynyt ja liittyy sulavasti hännän kiinnityskohtaan.

Rintakehä
Kohtalaisen leveä ja poikkileikkaukseltaan soikea,  kyynärpäihin ulottuva.  Eturinta on hyvin kehittynyt ja rintalastan kärjen ansiosta selvästi erottuva.

Alalinja ja Vatsa
Vatsaviiva ei ole liioitellun ylösvetäytynyt,  vaan muodostaa rintakehän alaosasta lähtien kauniisti kaartuvan linjan.

Häntä
Luonnollinen

ETURAAJAT
Yleisvaikutelma
Eturaajat ovat edestä katsottuna vahvat ja suorat,  eivät liian lähellä toisiaan.  Sivusta katsottuna kyynärvarsi on suora.

Lavat
Tiiviisti rintakehän myötäiset,  lihaksikkaat ja okahaarakkeiden yläpuolelle ulottuvat.  Mahdollisimman viistot,  hyvin kulmautuneet ja taakse sijoittuneet,  kulmaus vaakatasoon nähden on noin 50°.

Olkavarret
Tiiviisti rungonmyötäiset,  vahvat ja lihaksikkaat; lavan ja olkavarren välinen kulmaus on noin 95-105°.

Kyynärpäät
Tiiviisti rungonmyötäiset,  eivät sisään- eivätkä ulospäin kääntyneet.

Kyynärvarret
Joka suunnasta katsottuna täysin suorat,  vahvat ja lihaksikkaat.

Ranteet
Vahvat ja vakaat, eivät juurikaan kyynärvarsien rakenteesta erottuvat.

Välikämmenet
Edestä katsottuna pystysuorat,  sivuilta katsottuna hieman viistot,  vahvat ja hieman joustavat.

Käpälät
Lyhyet ja pyöreät.  Varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja kaareutuneet (ns. kissankäpälät);  kynnet ovat lyhyet ja tummat,  päkiät kestävät.

TAKARAAJAT
Yleisvaikutelma
Takaraajat ovat sivulta katsottuna asennoltaan maatapeittävät ja rungon takana,  takaa katsottuna yhdensuuntaiset, eivät liian lähellä toisiaan.

Reidet
Kohtuullisen pitkät,  leveät ja voimakaslihaksiset.

Polvet
Eivät sisään- eikä ulospäin kääntyneet.

Sääret
Pitkät,  vahvat ja jänteikkäät,  liittyvät vahvoihin kintereisiin.

Kintereet
Hyvin kulmautuneet,  vahvat ja kiinteät,  eivät sisään- eivätkä ulkokierteiset

Välijalat
Lyhyet ja pystysuorat

Käpälät
Varpaat ovat lyhyet,  kaareutuvat ja tiiviisti yhdessä.  Kynnet ovat lyhyet ja tummat.

LIIKKEET
Joustavat,  tyylikkäät,  ketterät,  vapaat ja maatavoittavat.  Etuaskel ulottuu mahdollisimman pitkälle eteen,  takaraajan pitkä ja joustava askel mahdollistaa tarvittavan työntövoiman.  Vastakkaisten puolien etu- ja takaraaja liikkuvat samanaikaisesti eteenpäin.  Selkä,  jänteet ja nivelet ovat kiinteät.

NAHKA
Kauttaaltaan tiivis

KARVAPEITE
Karva
Karvan tulee olla jäykän karkeaa ja tiheää.  Karvapeite koostuu tiiviistä aluskarvasta ja kovasta,  rungonmyötäisestä peitinkarvasta,  joka ei saa olla liian lyhyttä.  Peitinkarva on karkeaa,  riittävän pitkää,  jotta oikea karvanlaatu voidaan todeta;  ei pörröistä eikä laineikasta.  Raajakarvat eivät aina ole aivan niin karkeita kuin rungossa.  Otsassa ja korvissa karva on lyhyttä.  Tyypillisinä tunnusmerkkeinä ovat hieman silmiä varjostavat tuuheat kulmakarvat ja parta,  joka ei saa olla liian pehmeää.

Väri
-  puhdas musta,  jossa musta aluskarva
-  pippuri & suola
-  musta-hopea
-  puhdas  valkoinen
,  jossa valkoinen aluskarva

Ihanteellinen pippuri&suola-väri on keskiharmaa,  jossa tasaisesti jakautunut,  hyvin pigmentoitunut pippurointi ja harmaa aluskarva.  Värisävyt tummasta raudanharmaasta aina hopeanharmaaseen ovat sallittuja.  Kaikilla värisävyillä tulee olla ilmettä korostava tumma maski,  joka tasapainoisesti sopii väritykseen.  Selvät vaaleat merkit päässä,  rinnassa ja raajoissa eivät ole toivottuja.

Ihanteellisessa musta-hopea-värissä peitin- ja aluskarvat ovat mustat; valkoiset merkit ovat silmien yläpuolella,  poskissa,  parrassa, kaulassa,  rinnan etuosassa kaksi erillistä kolmiota,  välikämmenissä,  käpälissä,  takaraajojen sisäpuolella ja peräpeilissä.  Otsan,  niskan ja korvien ulkopuolen tulee olla peitinkarvan tavoin mustat.

KOKO JA PAINO
Säkäkorkeus
Urokset ja nartut  30-35 cm

Paino
Urokset ja nartut noin 4,5-7 kg

VIRHEET
Kaikki poikkeamat edellämainitusta kohdista luetaan virheiksi suhteutettuina virheen vakavuuteen.
Raskas tai pyöreä kallo,  otsarypyt;  lyhyt, suippo tai kapea kuono-osa;  tasapurenta;  voimakkaasti esiin työntyvät posket tai poskiluut;  vaaleat,  liian suuret tai pyöreät silmät;  alaskiinnittyneet tai erittäin pitkät,  asennoltaan epäsymmetriset korvat;  löysä kaulanahka,  leuanaluspussit;  kapea niska;  liian pitkä,  pehmeä tai köyry selkä;  takakorkeus;  luisu lantio;  niskaa kohti kääntyvä hännäntyvi;  pitkät käpälät;  peitsaaminen;  liian lyhyt,  pitkä,  pehmeä,  laineikas,  takkuinen tai silkkinen karva;  ruskea aluskarva;  Pippuri&suola-värisillä tumma selkäjuova tai musta satula;  musta-hopea-värisillä riittämättömästi erottuvat värimerkit rinnassa;  säkäkorkeuden ylitys/alitus 1 cm:n asti.

Vakavat virheet
Raskas tai kevyt rakenne,  matala- tai korkearaajaisuus;  virheellinen sukupuolileoma (esim. urosmainen narttu);  ulospäin kiertyvät kyynärpäät;niukasti kulmautuneet tai länkisääriset takaraajat;  liian pitkä sääri;  pihtikinttuisuus;  liian matala kinner;  valkoinen tai laikukas karva mustilla ja pippuri&suola-värisillä yksilöillä;  kirjava väri musta-hopea-värisillä ja valkoisilla yksilöillä;  yli 1 cm:n ja alle 2 cm:n poikkeamat annetusta säkäkorkeudesta.

Hylkäävät virheet
Kaikenlaiset epämuodostumat;  puutteellinen rotutyyppi;  purentavirheet kuten ala-,  ylä- ja ristipurenta;  karkeat virheet yksittäisissä kohdissa  kuten rakennevirheet,  karva- ja värivirheet;  yli 2 cm:n poikkeamat annetusta säkäkorkeudesta;  arkuus,  agressiivisuus,  vihaisuus,  liika epäluuloisuus tai hermostuneisuus.

Huom.  Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.