TURKIN HOITO

 

Itse turkki on melko helppo hoitoinen. Sitä voi kammata silloin tällöin, mutta tehostekarvoissa (jalat, mahan alus ja parta) karvanlaatu on pehmeämpää ja ne takkuuntuvat helposti.  Siksi niiden kampaaminen on syytä tehdä melko usein.  

 

Pesu

Pesu on yleensä tarpeeton (poikkeuksena parta), koska se poistaa turkin omaa suojarasvaa.  Mikäli turkki on kuitenkin päässyt likaantumaan, se voidaan pestä laimennetulla shampoolla.  Silloin tällöin pesun voi tehdä eläinkaupasta saatavalla valkoisen koiran shampoolla (voimakas, kannattaa laimentaa), joka kirkastaa valkoista väriä. 

 

 

Trimmaus

Kääpiösnautseri kuuluu trimmattaviin rotuihin. Trimmaus on turkin  ja ihon hoitoa ja sen  tarkoituksena on edistää koiran hyvinvointia, siksi myös nk. kotikoirat tulee trimmata. Samalla koira ulkomuodossa korostetaan rodunomaisia piirteitä.  Trimmauksessa kuollut peitinkarva  (karkea päällyskarva) nypitään käsin tai trimmausveistä apuna käyttäen.  Nypittävän karvan täytyy olla ns. "kypsää" eli karva irtoaa kevyesti nyppäsemällä.  Karvan väkisin irti repiminen voi aiheuttaa karvatupen tulehduksen.  Pohjavilla ajetaan pois koneella.  Tehostekarvat (jalka-ja mahanaluskarva sekä parta ja otsatukka) tasoitetaan ja muotoillaan saksilla.

Ennen trimmausta koiraa ei saa pestä, koska karvasta katoaa sen oma suojarasva ja siitä tulee silkkimäisempää, mikä vaikeuttaa nyppimistä.  Turkista kammataan kaikki takut; myös kainaloista, mahan alta ja jaloista.  Takuton koira on mukavampi trimmata ja trimmaus on koirallekin miellyttävämpää.

 

valineet.jpg

Trimmauksessa tarvitaan trimmauskonetta, kampaa, trimmausveistä, tylppäkärkisiä saksia sekä trimmaussaksia (ohennussakset).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nyppiminen-veitsi.jpg

Nyppiminen kannattaa aloittaa päälaen ja niskan rajalta edeten kohti häntää.  Nyppimisen voi tehdä sormin tai trimmausveistä apuna käyttäen.  Otetaan karvan päästä sormen ja veitsen väliin pieni tukko karkeaa peitinkarvaa ja nyppästään karvan suuntaan.  Huom! Jos karva ei irtoa helposti, nyppimistä ei pidä tehdä. Trimmausta kannattaa siirtää muutamalla viikolla ja yrittää sitten uudestaan.

 

 

 

Peitinkarva nypitään koko kropasta, mutta ei tehostekarvojen osuudelta.  Usein päässä karva on pehmeämpää, joten pahimpia voi yrittää nyppiä päälaelta ja poskista.

nypitty1.jpg  

nypitty2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajetaan.jpg

 

Pohjavilla ajetaan koneella pois. Eli koneella ajetaan nypitty alue; myös pää, häntä, peräpeili (peräaukon ympärys), takajalkojen sisäpinnat.  Eteen jätetään ns. rintakarvat siten, että ne muodostavat kolmion; kolmion kärki on rintalastan päässä ja alakulmat etujalkojen sisäpuolella.

 

 

 

 

takajalat.jpg rintakarvat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

otsatukka.jpg

Valkoiselle kääpiösnautserille voi muotoilla joko otsatukan:

otsatukka tasataan kolmioksi siten, että kolmion kärki osuu nenän päähän ja sivut leikataan kohti silmien ulkonurkkia.  Otsatukan alta silmien välistä karva lyhennetään ohennussaksilla.

tai kulmakarvat:

silmien väliin leikataan ohennussaksilla kolmio.

 

 

 

 

kulmakarvat.jpg  otsakolmio.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Partakarvat silmien alapuolelta kannattaa jättää lyhentämättä.  Pitkät partakarvat roikkuvat alaspäin, mutta lyhyeksi leikatut kasvavat pian silmien eteen.

 

 

 

Korvakäytävistä karvat nypitään sormin pois.  Otsatukka/kulmakarvat yltävät silmän ulkonurkkaan.  Parran raja vedetään siten, että suupielet jäävät piiloon.  Päälaki, posket, korvalehdet (sekä sisä-että ulkopuolelta) ja kaulan alus ajetaan koneella.  Lopuksi korvan reunat tasataan saksilla.

 

paa-korva.jpg korva.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tassu.jpg

 

Tassun pohjista siistitään hapsottavat karvat pois ja tassut muotoillaan ns. kissantassuiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajettu.jpg   

Lopuksi siistitään vielä tehostekarvat;

jalka- ja mahanaluskarvat tasoitetaan tavallisilla saksilla muutaman sentin mittaiseksi.


 

 

 

 

 

valmis.jpg

Jaloissa tasaaminen tehdään joka puolelta eli jalan edestä, takaa ja kummaltakin sivulta. 

Mahanaluskarvat tasataan rintakehän myötäisesti (rintakehää korostetaan ja linja nousee kohti nivusia).

 

 

 

 

 

Noin kolmessa viikossa koiralle kasvaa tasainen uusi karva.

 

 

Näyttelyt

Näyttelyyn koiran voi viedä, kun karva on noin 7-8 viikkoa vanha.  Karvan tulee olla sen pituinen, että tuomari voi nähdä karvan laadun, muttei niin pitkä, että siitä tulee epäsiistin näköinen.  Karva on näyttelykuntoinen noin pari kuukautta (riippuen karvan laadusta).

Näyttelysiistiminen tehdään 2-3 viikkoa ennen näyttelyä.  Koiran pää, kaulan etuosa, peräpeili, takajalkojen sisäpuoli ja hännän alapuoli ajetaan koneella.  Otsatukka / kulmakarvat, tassun pohjat sekä tehostekarvat (jalka-ja mahanaluskarvat) siistitään saksilla.

Näyttelyä edeltävänä päivänä koira pestään.

 

 

Trimmausten välillä

Karvan laadusta riippuen trimmausväli on noin 5-8 kuukautta.  Mitä karkeampi laatuinen turkki, sen lyhyempi trimmaus väli.
 
Trimmausten välillä koiralle voi tehdä ns. näyttelysiistimisen eli pää,  kaula,  peräpeili, takajalkojen sisäosat sekä hännän alus ajetaan koneella ja tehostekarvat lyhennetään saksilla.  Jo otsatukan / kulmakarvojen muotoilu (silmä tulee esille) sekä jalka- ja mahan aluskarvojen lyhentäminen siistii koiran ulkonäköä huomattavasti.